Kako početi trčati i pripremiti se za proljetnu sezonu?

2024-02-28

Kako početi trčati i pripremiti se za proljetnu sezonu?


Proljeće je pred vratima i mnogi od vas sigurno će razmotriti iskorištavanje lijepog vrijeme za fizičku aktivnost i vraćanje fitnes forme. Trčanje je svakako aktivnost koja će većini biti prva na rasporedu zbog svoje jednostavnosti i provođenja vremena na svježem zraku pa prođimo ukratko sve što trebate znati.
Bez obzira jeste li početnik ili se vraćate nakon pauze, evo nekoliko savjeta:


Postavite ciljeve: Definirajte što želite postići trčanjem, bilo da je to poboljšanje kondicije, gubitak težine ili jednostavno uživanje u aktivnosti na otvorenom. Koji god vaš cilj bio pokušajte ga pratiti i napraviti postepeni plan kako ćete do njega doći.


Nabavite pravu opremu: Pronađite tenisice koje odgovaraju vašem stopalu i udobnu odjeću koja omogućuje slobodno kretanje. Adekvatna oprema spriječit će potencijalna oštećenja na koži, natiske i slično kao i spriječiti potencijalne ozljede koje se mogu desiti.


Rasporedite svoje trčanje: Odaberite dane i vrijeme za trčanje te se pridržavajte tog rasporeda kako biste stvorili naviku.


Počnite polako i povećavajte intezitet: Ovo je ključan korak jer će vašem tijelu dozirati opterećenje što je ključno za napredak. Prvih nekoliko dana trčanja smanjite intenzitet i dajte tijelu, zglobovima i mišićima da se naviknu na novi podražaj. Nakon toga, postepeno si iz tjedna u tjedan povećavajte intenzitet kroz produljivanje dionice trčanja ili kroz tempo kako bi vaše tijelo imalo razloga i stimulusa za napredak.


Warm-up i cooldown: Zagrijte se prije trčanja dinamičkim vježbama i istegnite se nakon trčanja kako biste spriječili ozljede i poboljšali fleksibilnost. Trčanje bi svakako trebalo biti popraćeno određenim vježbama snage koje će vam olakšati same treninge, spriječiti ozljede te u konačnici oblikovati vaše tijelo. Ukoliko trebate pomoć svakako se obratite stručnoj osobi.


Oporavak: Slušajte svoje tijelo, ako osjetite bol ili nelagodu, usporite ili se odmorite. Važno je pratiti svoje tijelo i dati mu potrebno vrijeme za oporavak. Također, dovoljan unos tekućine, uravnotežena prehrana i kvalitetan san vašem će tijelu dati potporu koju treba.


Uživajte u procesu: Trčanje je više od vježbe - to je prilika za istraživanje, opuštanje i poboljšanje zdravlja i raspoloženja. Slijedeći ove korake i savjete, možete sigurno započeti svoju trkačku avanturu i pripremiti se za proljetnu sezonu trčanja. 

Uživajte u svakom koraku!