Bol u donjem dijelu leđa?

2024-01-20

Bolovi u donjem dijelu leđa jedan su od najčešćih pokretača ljudi da se krenu baviti tjelesnim vježbanjem. Ona se kod većine uglavnom javlja kao posljedica slabe pokretljivosti zglobova u ramenu, leđima i kukovima te slabih mišića istih regija. Često upravo zbog toga sav teret posla tih okolinih djelova tijela ''padne'' upravo na lumbalni dio kralježnice zbog čega postaje preopterećen i izaziva bol. Redovitim treninranjem moći ćete svome tijelu dati snagu i pokretljivost koja je potrebna za rasterećenje lumbalnog djela leđa i normalno funkcioniranje u svakodnevici. 

Iako bol kao takva može biti posljedica raznih stvari te u određenim slučajevima zahtjeva kompleksniji pristup riješavanja problema, u velikom broju slučajeva ona se može riješiti jednostavnim procesima tjelesnog vježbanja stručno napravljenih za vaše trenutne mogućnosti.

Napomena, ukoliko imate ozbiljnije ili dugotrajnije bolove svkako se prije posavjetujte sa liječnikom ili terapeutom.


Sami proces proces riješavanja bolova možemo podjeliti u 3 skupine:


1. Rasterećenje i opuštanje

Bolovi česti nastaju zbog današnjeg modernog doba koje je vrlo užurbano, sa milion obaveza koje uglavnom jedva uspijevamo stići. Stres kao posljedica toga izazva grčenje i ukočenost pojedinih segmenata tijela zbog kojih dolazi do inerviranja određenih živčanih struktura. Prvi korak upravo zbog toga jesu tehnike opuštanja poput vježbi disanja, masaže, laganih kardio aktivnosti koji će lučenje njima aktivnih hormona opustiti mišiće i dati im prostora za rad. No ono što je bitno je da tu ne smijemo stati već čim smo u mogućnosti prijeći na slijedeću fazu. 


2. Mobilnost 

Ukoliko je bol u kontroliranom stanju, dovoljno da se možemo kretati, ciljane vježbe mobilnost naš su slijedeći korak. Problem kod bolova u lumbalnom dijelu kralježnice često je u slaboj pokretljivosti okolnih struktura. Iako je snaga globalnih i lokalnih mišića oko same kralježnice od presudne važnosti, što je naš slijedeći korak, vježbe mobilnosti to jest razgibavanja napraviti će dekompresiju te omogućiti normalnu funkciju ostalih zglobova oko same kralježnice što je presudno za rasterećenje lumbalnog dijela. Od jednostavnijih vježbi razgibavanja vrata, ramena, i kukova do složenijih vježbi mobilnosti torakalne kralježnice, ramenog obruča i prepona ovo je nešto što treba postati vaša rutina.


3. Jačanje lokalnih i globalnih mišića

Vježbe jačanje same regije oko donjeg dijela leđa završni su i ključan korak u riješavanju boli. Ciljanim treningom kojim jačamo trup, trbušni zid, leđne mišiće i mišiće stražnjice dobiti ćemo snagu u pokretu i rasterećenje kralježnice koja sada može normalno funkcionirati dok tkivo oko nje obavlja svoj posao.

Ne zaboravite, bol se kao takva uglavnom javlja kao posljedica životnog stila i vaših svakodnevnih navika pa je upravo zbog toga ključno iste unaprijediti. Redovita tjelsna aktivnost od presudne je važnosti kako zbog vašeg mentalnog zdravlja tako i zbog fizičkog što će u suradnji prevenirati ponovno javljanje bolnog stanja.